NyttFiskerapport

Det nye fiske

Søndag 19.februar 2017
Plutselig ligger vi alle tre i vannkanten og hyler høyt av glede i regntunge Øygarden. En kamp mot et ustyrlig dyr er vunnet. En vaskekte drømmefisk!
Vindu til en ny verden
Artikkelforfatter Bjørn Florø-Larsen gir deg en rask innføring i artsfiske. (Foto: John Olav Florø-Larsen)

​​​​​​​​​​​​​​​​Artsfiske er ikke bare jakten etter de aller minste, sære og langvridde spissnutekutlingene. Det inkluderer alle former for fiske med stang og krok. Fra fluefiske etter laks i stolte Namsen, enorme havål i grove steinurer i vestlandske fjorder, duppfiske etter dansende horngjel på sommeren og helt til sære små krystallkutlingene som ikke makter å presse vekta over ett gram.

Det handler om variasjon, og å bruke de fantastiske mulighetene vi har her i Norge. Både i ferskvann og i saltvann. Fiske er jo uten tvil den hobbyen, eller sporten om du vil, med flest aktive hvert eneste år. Allikevel vet de aller færreste om hvor fantastisk stort mangfold med fiskearter vi har i dette landet. Mange pakker bort fiskestengene allerede tidlig på høsten. Jeg, og andre ivrige, som ofte går inn under kategorien «artsfiskere», går da i gang med en av årets aller beste fisketider. Det er alltid sesong for en art eller metode. Fiskesesong hele året altså, det må jo høres ut som en veldig god deal?​​

Kystmeite – storfisk fra land en helt vanlig onsdagskv​​​eld?​​​

​​​Sommeren er slutt og høstmørket har for alvor senket seg over vårt langstrakte land. Heldigvis, tenker faktisk mange. Nå er det nemlig prime time for havål. Sterk, mystisk og potensielt enorme størrelser. At fisket foregår i de mørkeste timene av døgnet, gjør også at dette er noe som virkelig passer inn som en fiskemetode i hverdagen. Bruke noen av kveldstimene en vanlig onsdag bak agnstenger på et svaberg eller kai, i stedet for medium interessante serier på Netflix. Bør altså ikke være noe særlig vanskelig valg, om du setter pris på spennende sportsfiske. Det er nemlig ikke mye du trenger for å komme i gang med kystmeite. Enten det er etter havål eller andre arter som torsk, flyndre, hai og skate. Ja her er det kun fantasien som setter grenser for hva du kan fiske etter.​

Hvis du ikke har prøvd kystmeite, så har du altså gått glipp av et fantastisk kult fiske, som jeg vil beskrive med tre enkle ord: Enkelt - Tilgjengelig – Spennende. Så stikk ned til nærmeste kai eller svaberg, deng ut noen agn og sett i gang med ditt kystmeite!

Vindu til en ny verden
Det er ikke størrelsen det kommer an på, innen kystmeite. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)

Tips til kystmeite

  • ​​​​Bruk noen litt tyngre stenger med en lengde på ca. 10-14 fot. Bruk da sneller i for eksempel 6000-størrelse og oppover.
  • Kast ut agn som passer inn i munnen på det du ønsker og fiske.
  • Stram opp lina slik at du merker om det skjer noe nede i dypet, og vent på napp.
  • Det er mulig å krydre dette med masse kult og fancy utstyr, men det er strengt tatt ikke nødvendig.
  • Av agn finnes det en hel bukett av gode alternativer. Klassikerne som fungerer bra på det meste og er enkelt å få tak i, er reke og makrell.
Vindu til en ny verden
Bjørn synes smått er stort. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)

​Når jeg prater med ulike typer hardbarka sportsfiskere, er det ofte et aspekt med fisket sitt de setter ekstra stor pris på. Det visuelle. Når elegante og vakre røyer danser arrogant rundt blinken under kikkfiske på isen. Når du perfekt plasserer tørrflua foran en vakende ørret i ei glassklar elv. Eller når diger sprek sommerlyr braser igjennom vannspeilet etter popperen like foran beina dine. Du ser fisken. Gjerne akkurat i det magiske øyeblikket når den tar. Eventuelt når de rolig siger bestemt mot det du har servert, før de til din store fortvilelse plutselig tverrv​ender og stikker avgårde.

Ja, det er ekstra spennende å se fisken i aksjon, og ikke minst lærerikt. Det er vel kanskje derfor kikkmeite på de sene nattetimer inni bortgjemte båthavner har blitt så populært. Eller det som for mange høres litt i overkant sært ut; Vasse rundt på strender i tussmørket med ei vindusrute flytende foran deg. Vindusfiske startet for noen få år siden, da en liten hardbarka artsfiskegjeng jobbet med å løse mysteriet om hvordan de skulle fiske den litt underlige flatfisken tunge.​​

Løsningen ble altså å vasse rundt med et vindu foran seg. Rett og slett en diger vannkikkert. Ditt eget lille vindu inn i havet. Kombinasjonen hodelykt og vindu gir deg nemlig en fantastisk sikt ned i vannet på natta, like foran beina dine. Men hva kan du finne av interesse inne på én meters dybde midt på natta, tenker du kanskje. Jo, det er faktisk ganske så mangt. Rødspetter, sultne skrubber, piggvar store som kummelokk, velsmakende tunger, artige tangbrosmer, snodige nåler, eksotiske muller og glefsende gråsteinbit – for å nevne noe. Mange av disse stoler såpass på sin kamuflasje, eller er for opptatt med sitt næringssøk, til at de ikke bryr seg nevneverdig om at du står i vannet og fisker på dem på et par meters avstand.

Vindu til en ny verden
Vindu er en del av fiskeutstyret når du vil ha et godt blikk ned i fiskens egen verden. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)

​​​"Løsningen ble å vass​​​​​e rundt på strender i tussmørket med ei vindusrute flytende foran s​eg."

Vindu til en ny verden
Fisken var lang, og fiskeren lykkelig. Bjørn med kveldens havål-fangst. (Foto: Irvin Kilde)

Denne fiskemetoden har virkelig åpnet opp mulighetene for mange fiskearter, og få ting er mer spennende enn når du du vandrer langs ei mørklagt strand og plutselig ligger drømmefisken der, rett foran deg! Du senker lysstyrken på hodelykta og serverer et passende agn… Det som gjør dette ekstr​a utfordrende, men også så fantastisk lærerikt, er at du får se hvordan de ulike artene reagerer på det du gjør og presenterer. Er den lyssky? Er strandreke det eneste den vil spise? Eller er det en livlig liten jigg som må til for at fisken skal hugge?

Det handler om å knekke en kode. Finne riktig agn og metode som fungerer på akkurat den arten du ønsker å prøve deg på. Det er i hvert fall greit å ha med seg et par-tre ulike takkel og et lite utvalg med agntyper. Et takkel trenger ikke å være noe mer avansert en enkeltkrok med noen blyhagl over. Tilpass størrelsen på krokene etter hva du ønsker å fiske, og ta med agn som matcher fødevalget til arten. Strandreke, mysider, børstemark, skjell, brisling, kutling og tanglopper. Ja her er valgene mange, og igjen kun fantasien som setter begrensninger.

Artsfiskemulighetene igjennom året er enorme, men nå har du i hvert fall fått et lite innblikk inn i to lett tilgjengelige fiskemetoder, som du kan fordype deg i.

 

En artikkel fra NJFF UNG-magasinet 1/2017. Klikk på UNG-​​banneret under for å lese flere artikler.​

Vindu til en ny verden
Stangriggen klar til aksjon. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)

«Å samle på Pokemon ser ut til å ha synkende po​​pularitet. Samle på fiskearter derimot, er en aktivitet i full vekst! 

Kom deg ut i det deilige og varierende ​været, 

og sett i gang med ditt artsfiske.»

 

 
 
 
 

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Vindu til en ny verden

Logg inn